Biografi

Filmskaper, journalist og forfatter Erling Borgen leder Skandinavias eneste TV-produksjonsselskap som utelukkende lager dokumentarer om menneskerettigheter, kunst og kultur. Siden 1999 har Borgen Production AS laget 40 dokumentarer som alle er vist på nasjonale og internasjonale TV-kanaler. Borgens dokumentarer, artikler og bøker basererer seg på omfattende undersøkende journalistikk. Han har avslørt den norske våpenindustrien, den norske oljeindustrien og norske bedrifters manglende etikk i sine utenlands-operasjoner.

Han avslørte i filmen, ”Et lite stykke Norge”, (2006) at  selskapet Aker/Kværner hadde 600 ansatte på Guantanamobasen. Det norske selskapet  bygget treningsbanen for torturhundene, fylte fangeflyene med drivstoff og reparerte fangecellene.

“Et lite stykke Norge”, er trolig den mest diskuterte dokumentaren i Norge noensinne, fordi NRK sensurerte den, etter innblanding fra  Næringslivets Sikkerhetråd, der de norske hemmelige tjenestene er med. Den ble i steden vist på TV2.  I filmen ”De fattiges plass” avslørte han hvordan indiske barn og mishandlede arbeidere hugget granitt for norske veier og torg. I filmen, “I skyggen av Statoil”, beskriver han hvordan Statoil har investert 20 milliarder kroner i Aserbajdsjan. Dette landet styres av et korrupt regime, som forfølger opposisjon og journalister. Filmens grunnleggende spørsmål er: Hvor går det norske næringslivets nedre grense for investeringer i utlandet?

Han har gjennom den to timer lange dokumentarserien, ”Oppgjørets time“ avslørt og dokumentert hvordan Norge har pyntet på landets offisielle klimaregnskaper gjennom kjøp av tvilsomme klimakvoter i utlandet.

close-guantanamo

Hans dokumentarfilm, ”Death in Camp Delta”, handlet om hva som skjedde da tre Guantanamofanger døde inne i sine celler i 2006.  Filmen ble kjøpt inn av Al Jazeera og er vist i en rekke land.

Erling Borgen har arbeidet som journalist i 40 år – og var ansatt i NRK i 22 år. Han har laget rundt 6000 nyhetsinnslag for NRK fra hele verden. Han var korrespondent for NRK i Latin-Amerika (l988-1992) og i Asia (fra 1996 – 1999) Borgen deltar stadig i TV- og  radio-debatter om ulike temaer. Han har stått sentralt i den norske anti-krigs-bevegelsen og holder utallige foredrag i Norge og i utlandet. Han har arrangert og deltatt i journalistkurs i en rekke land. De siste ti årene har han, med støtte fra Utenriksdepartementet, avholdt årlige journalist-seminarer for forfulgte journalister i latin-amerikanske land.

En rekke av Borgens filmer har vunnet prestisjetunge priser på internasjonale filmfestivaler. Han har også mottatt en rekke nasjonale og internasjonale media- og menneskerettighetspriser.

Borgen har utgitt ni bøker. Den siste, “Fredsnasjonens hemmeligheter” kom ut i 2009 og vakte stor debatt. Han har de siste årene hatt sin egen spalte i Dagsavisen.

Borgen er professor på Den norske TV-skolen på Lillehammer  i ”Safunnskritisk dokumentarisme.” Han underviser også i etikk, intervjuteknikk og journalistiske metoder og research.

Borgen Production AS holder til i hyggelige lokaler i Henrik Ibsens gate i Oslo Sentrum