Norge er på vei inn i en ny krig. Det er den femte krigen siden 1999. Mer enn noensinne trenger Norge en utenrikspolitisk opposisjon i Stortinget.

Det er to uker siden NATOs toppmøte i Wales fant sted. Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide representerte Norge. De var der sammen med statsledere fra 60 land og forsvarsministre fra 70 land. I alt deltok 4.000 delegater og 1.500 journalister. NATO-møtet diskuterte Ukraina-krisen, oppsummerte Afghanistan-krigen og drøftet terrortrusselen og bekjempelsen av IS. De lovet også bedre tider for våpenindustrien gjennom økte forsvarsbudsjetter. Jens Stoltenberg ble presentert for NATO-delegatene. Om ti dager vil han tiltrå som NATOs nye generalsekretær.

NATO er en mektig allianse som dessuten ønsker å utvide sitt territorium og sin makt. USAs president, fredsprisvinner Barack Obama, formulerte seg slik på toppmøtets avslutningsdag: « …Vi bekrefter at dørene til NATO-medlemskap er åpen for nasjoner som kan møte våre høye standarder.» NATO består av 28 nasjoner. Men på toppmøtet deltok også ledere fra 27 såkalte «partnerland» som NATO samarbeider med. Usbekistan er et av disse landene. Landets delegasjon deltok i et eget spesialmøte om Afghanistan.

Usbekistan er et av de skrekkeligste regimene i Sentral-Asia. All opposisjon slås brutalt ned. Tortur er vanlig i fengslene. Det eksisterer knapt noen presse- og ytringsfrihet. Regjeringen bruker barnearbeid i bomullsindustrien.

Aserbajdsjan var også representert på toppmøtet med sin president. Det finnes nesten 100 politiske fanger i landet. Opposisjonen er knust, og presidenten, hans familie og nære venner synes å se på landets oljerikdom som sin egen bukselomme. Statoil har investert mer enn 20 milliarder kroner i regimet. Bahrain var også til stede. Menneskerettighetssituasjonen er dramatisk forverret i landet som er fordømt av organisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty. Minst fem fanger har dødd i fengslene på grunn av tortur. Faren til fjorårets Rafto-prisvinner, Maryam al-Khawaja, har livsvarig fengsel på grunn av sitt politiske arbeid.

En delegasjon fra De forente arabiske emirater var også i Wales. Det finnes ikke demokratiske valg i landet. Det er ikke lenge siden verden kunne se en video, der et medlem av landets kongelige familie var med på å torturere en mann med pisk, elektriske batonger og en planke med spiker. Kongefamiliens medlem ble frifunnet i retten, fordi retten fant det bevist at han ble forgiftet av narkotika før udåden. Han var selv et offer. Høye standarder?

Barack Obama har fortalt verden at krigen mot IS skal føres gjennom luftangrep. Det betyr bruk av dronefly og hellfireraketter. Disse utenomrettslige henrettelsestoktene kommandert av Obama har drept uskyldige i Pakistan, Jemen, Afghanistan og Somalia. De har samtidig fungert som en rekrutteringsmaskin for terrorgrupper i mange land.

Fire av verdens dronefirmaer kjøpte seg utstillingsplass på NATO-møtet i Wales. Våpengigantene General Dynamics, Raytheon, Lockheed Martin og MBDA betalte hver opp mot tre millioner kroner og var dermed med på å finansiere toppmøtet. I flere land, også i Norge, finnes det etiske regler som forbyr legemiddelindustrien å finansiere konferanser for leger. Noen slike regler finnes det knapt i krigens, våpenkremmernes og forsvarsministrenes verden.

I forbindelse med 13-årsmarkeringen for 9/11, opplyste Obama i en tale til nasjonen at USA ville finne og drepe terrorister hvor de enn måtte være. Han brukte begrepet «hunt down». Akkurat det samme begrepet som George Bush brukte i 2001: «We´ll hunt them down.» Siden den gang har USA gjennomført 94.000 luftangrep. Flesteparten av dem mot Irak og Afghanistan, men også mot Libya, Pakistan, Jemen og Somalia. I Obamas første presidentperiode gikk USA til luftangrep 20.000 ganger i Afghanistan. Sammen med Norge og andre alliansepartnere ble det sluppet 7.700 bomber over Libya i 2011. Opp mot 15.000 mennesker er drept under bombeangrepene ifølge en talsmann for FNs menneskerettighetskontor. Hundretusener er drept i Irak og Afghanistan.

Da de flirende amerikanske soldatene med sigarettsneipene i munnviken, sto der og pekte på genitaliene til nakne torturerte fanger i Abu Ghraib-fengslet, styrket det knapt den vestlige sivilisasjonens krigstokter i Irak. For ikke å snakke om da soldater urinerte på afghanske lik, mens de skrek: «Have a nice day, Buddy.» De avskyelige drapene og halshoggingsaksjonene til IS har også vokst ut av krigsforbrytelsene i Irak, Afghanistan og Libya. Ved å analysere situasjonen i de landene som er angrepet, er det helt åpenbart at bombingen, krigen og menneskerettighetsbruddene ikke har skapt stabilitet, sikkerhet og mer demokrati. Det er blitt mer terror, flere flyktninger og menneskelige tragedier. Det enkleste er ikke bomber.

Norge og norske parlamentarikere synes å ha en nesegrus og ukritisk beundring for alt som kommer fra NATO og USA. Derfor er det et godt politisk tegn at SV nå synes å bryte ut av den hellige utenrikspolitiske krigsboblen. Norge trenger mer debatt om krig, NATO og våpenindustri.