Hva er det med Israel? Hvilken annen stat kan holde på slik uten at verdenssamfunnet griper inn?

I forrige uke lekte fire små gutter på Gazas strender. De plukket stener, som de kastet mot vannflaten. Der ute lå tre israelske krigsbåter. Båtenes oppgave er å avfyre dødelige raketter mot Gazastripen. Der bor det 1,8 millioner innesperrede mennesker. De har ikke noe sted å rømme. I dag ligger Ismail, Ahed, Zakaria og Mohamed i en grav, fordi de ble truffet av en av båtenes raketter. De var alle mellom ni og 11 år. Bør vi kalle den som trykket på knappen for soldat eller morder? Tenk selv. Israels president, Shimon Peres, ba om unnskyldning.: «Vi er veldig lei oss». Hvis du er seks år og bor i Gaza har du opplevd tre israelske angrepskriger.

I mai ble det arrangert gallamiddag for Shimon Peres på Norges slott. I VGs referat het det: «Gressløken i majonesen kom fra Bygdøy kongsgård….kveldens kjøttrett hadde et lett og vårlig preg». Nå, bare åtte uker etter festlighetene i Oslo, har fredsprisvinnerens land på nytt angrepet Gaza, foreløpig med 65.000 soldater. I følge FN er 80 prosent av de døde sivile. Peres forsvarer selvsagt bombetoktene, men sier at dette er «et moralsk dilemma».

Gandhi formulerte seg slik: «Krig for fred, skriker og roper de! Fred for hvem? For det lille barnet, hvis kropp ligger kald der i graven?»

I Norge uttaler politikerne at Israel bruker uforholdsmessig makt. Men de understreker samtidig at Israel har rett til å forsvare seg selv. Retten til å drepe uskyldige barn? Mange kristne i Norge forsvarer Israels barbariske angrep. Det er vanskelig å fatte. Tror knapt at Jesus hadde drept barn, satset på krigsfly, Hellfire-raketter eller invasjon. Det er prisverdig at biskop Atle Sommerfeldt nå slår fast at Israel har hovedansvaret for «eskaleringen av konflikten». Men det er skremmende å lese hva de kristne norske ekstremistene får seg til å mene og forfekte. Avisen Karmel Israel-Nytt håper at Israel denne gangen «rydder opp i Gaza en gang for alle». Like før jul reiste representanter for 20 norske frimenigheter til Knesset, der de «på vegne av nasjonen Norge», ba om unnskyldning for Oslo-avtalen.

Mens de to norske legene, Mats Gilbert og Erik Fosse, amputerer, stopper blødninger , redder liv og slåss for humanismen på overfylte sykehus i Gaza, prøver organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) å undergrave deres heroiske arbeid. Lederen for MIFF-Arendal får seg til å skrive at Gilbert «er en notorisk løgner». Israels venner går til angrep på norske korrespondenter, som med livet som innsats rapporterer fra Gaza. Jeg er stolt av å være kollega med Sidsel Wold, Fredrik Græsvik, Kristin Solberg og andre.

Hamas skyter raketter mot Israel. De har oppbevart våpen på steder der uskyldige sivile lever og bor. Det er kriminelt. Rakettangrepene skaper frykt og gir Israel et kjærkomment påskudd for angrep. Hamas har dermed et medansvar når Israel dreper. Men hovedansvaret har USA, NATO, vestlige våpenselskaper og andre, som har rustet opp Israel til å bli en av verdens store krigsnasjoner, og som nå aksepterer og tillater Israels terror. Siden staten Israel ble opprettet har USA gitt militær støtte til Israel på rundt 800 milliarder kroner. I perioden 2009 fram til 2018 vil Israel hvert eneste år motta rundt 20 milliarder kroner i støtte til våpenkjøp og annen militær hjelp finansiert av amerikanske skattebetalere. I en fersk research-rapport som er laget til Kongressen i USA er konklusjonen entydig: «USAs militære støtte har hjulpet til med å omskape Israels væpnede styrker til en av de mest teknologisk sofistikerte militærmaktene i verden».

Israel har et nært samarbeid med USA og NATO. Da Israel gikk til angrep på Gaza i 2009, reiste NATOs daværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, til Israel. Under sitt besøk skal han ifølge et dokument publisert av Wikileaks, ha uttalt at NATO kunne dra nytte av Israels erfaring med dronefly. Det er dronefly Israel bruker når de dreper mennesker med Hellfire-raketter i Gaza. I oktober i fjor arrangerte Israel, «Blue Flag 2013», som var den største internasjonale militærøvelsen i landets historie. Den ble avholdt på Ovda-basen. 60 fly fra tre NATO-land deltok: USA, Hellas og Italia. Øvelsen varte i to uker, og 1.000 soldater deltok i det som var en realistisk krigsøvelse. Representanter fra 20 andre land var til stede som observatører.

Norge har også et medansvar. Vi har levert tungtvann, som har satt Israel i stand til å bli atommakt. Vi leverer høyeksplosiver til Hellfire-rakettene. Statsbedriften Nammo har solgt flere tusen panservernraketter til den israelske hæren. Regjeringspartiet Frp mener forresten i fullt alvor at norsk våpenindustri må få selge alt de vil av våpen til Israel.

Israel og Norge har valgt å kjøpe identiske krigsfly fra Lockheed Martin. I samarbeid med Gazas angripere, utvikler og finansierer Norge de nye krigsflyene. Når norske piloter en gang i framtiden skal sette seg inn i de nyinnkjøpte F35-flyene, vil vingene og pilotenes masker være produsert av den israelske våpenindustrien. Og neste gang Israel går løs på Gaza, er kanskje Jens Stoltenberg generalsekretær i NATO.