I januar i år gikk et nytt norsk soldatliv tapt i Afghanistan. Det er selvsagt dypt tragisk og meningsløst.

Soldaten døde da en norsk panservogn kjørte over en antipansermine. Som en reaksjon på dødsfallet, formulerte oberstløytnant Rune Solberg seg på denne måten: «Vi i Telemark Bataljon ser på dette som et feigt angrep, utført av usle kryp… Men vi skal komme sterkt tilbake».Mye rart er formulert fra innsiden av en offiserslue. Her er det dessuten ikke noen hvem som helst som uttaler seg. Oberstløytnanten har vært sjef for Quick Reaction Force 4 i Afghanistan, og har de siste årene ledet Telemark Bataljon. Denne bataljonen er Hærens eneste avdeling med utelukkende profesjonelle heltidssoldater.

Det er all mulig grunn til å spørre hva slags ideologi og tankegang som preger den militære opplæringen i Norge, når slikt formuleres av en militær toppsjef i full offentlighet. «Usle kryp»! Er det slik norske offiserer betrakter fienden i en krig? Er dette representativt for det norske forsvarets menneskesyn? Oberstløytnant Solberg mener samtidig at dette var et «feigt angrep». Det er ingen tvil om at Taliban og deres støttespillere har gjennomført mange avskyelige og feige angrep i Afghanistan. Kvinner er voldtatt og barn angrepet, fordi de ønsker å gå på skole. Bevegelsen sender selvmordsbombere mot sivile mål. Uskyldige mennesker blir torturert og myrdet. Men mange vil hevde at Taliban-angrepet mot det norske militærkjøretøyet, ifølge krigens absurde regler, ble gjennomført med et legitimt våpen.

«Feigt angrep». Er det noe mer heroisk å angripe «fienden» i Afghanistan med fly, der pilotene opererer i flere tusen meters høyde, mens de slipper sine dødelige laster. Fra de første bombene ble sluppet over Afghanistan i oktober 2001 til 10. desember samme høst, ble nesten 3000 sivile afghanere drept av USAs og de alliertes krigsmaskineri. Totalt er mellom 8000 og 9000 sivilpersoner blitt drept under kampene i Afghanistan, fram til sommeren 2009. «Feigt angrep»! Sist høst slapp angrepsfly fra NATO to 225 kilos bomber over en liten landsby i Afghanistan. Målene var to tankbiler med flybensin, som var kapret av Taliban. De blodige konsekvensene av NATO-angrepet, var at 90 ble drept. 40 av dem var uskyldige sivile. «Stanken av død hang fredag tungt over Kunduzelva på stedet der NATO-fly i nattetimene angrep de kaprede tankbilene. – Kroppsdeler lå strødd overalt, og selv de som var langt unna bilene ble stygt forbrent, fortalte 32-åringen Mohammed Daud.»

Enda «feigere» er det likevel når våre allierte, USA, angriper fattige landsbyer både i Pakistan og Afghanistan ved hjelp av førerløse dronefly. De beskyter og treffer sine mål med hellfireraketter. I januar i år angrep 12 slike dronefly pakistanske landsbyområder på jakt etter terrorister. Målene var planlagt av CIA etter ulike etterretningsoperasjoner. Ifølge avisen Pakistan News bommet 10 av flyene på sine planlagte mål. Isteden mistet 123 sivile livet. De to «vellykkede» angrepene drepte tre al-Qaeda-ledere, utpekt av USA.

Droneflyene er utplassert både på baser i Afghanistan og inne i Pakistan. Det er CIA som står bak dronefly-angrepene i Pakistan. Men det er det beryktede leiesoldatselskapet, Blackwater, som på grunn av sitt rykte nå er døpt om til «Xe», som tar seg av sikkerheten rundt flyene. «Xe» monterer også droneflyenes hellfire-raketter. Høyeksplosivene som driver rakettene er laget av en våpenfabrikk på Hurumlandet utenfor Drammen. Når dronene er sendt i luften, overfører flyenes satellittkameraer bildene direkte til CIAs hovedkvarter i Langeley, USA. Her sitter CIAs agenter med sine joy sticks og bestemmer når bombene skal fyres av. Det er som å operere et avansert dataspill.

Da Israel brukte ubemannede dronefly for å drepe PLO-ledere, tok USA avstand fra slike krigsmetoder. USAs daværende ambassadør til Israel, sa i 2001 at hans land var «mot planlagte morderaksjoner … Det er utenomrettslige henrettelser og vi støtter ikke det», sa ambassadøren. President George W. Bush startet likevel med dronehenrettelser i Afghanistan like etter 9/11 samme år. Fredsprisvinner Barack Obama hadde bare sittet tre dager i Det hvite hus, før han ga sin tillatelse til det første droneflyangrepet mot pakistanske mål. 20 mennesker ble drept i dette angrepet. Ifølge en rapport fra New America Foundation har droneangrepene steget dramatisk, siden Obama ble øverste militære sjef i USA. I løpet av sine første ni og en halv måneder ved makten, godkjente Obama like mange droneangrep, som George Bush hadde tillatt gjennom sine siste tre år som president. Obama har i gjennomsnitt tillatt ett droneangrep i uken. Anslag tyder på at fredsprisvinnerens dronetokter har drept mellom 400 og 600 mennesker.

Norge har deltatt i Afghanistankrigen i åtte år. Norske offiserer har vært utplassert i de kommandosentralene der krigens strategi og mål har vært planlagt. Støtter den norske forsvarssjefen opp om droneflyenes utenomrettslige henrettelsestokter? Hva mener norske politikere om slike aksjoner. Det er et enstemmig storting som har bestemt at Norge skal delta i krigen?